Pesaris vaginals, què són?

Pesaris vaginals, què són?

QUÈ ÉS UN PESARI VAGINAL?

Un pesari vaginal és un dispositiu de silicona extraïble que es col·loca a la vagina. Està dissenyat per a sostenir zones amb prolapse d’òrgans pelvians o fer prevenció d’aquests. A GMG som un centre certificat que analitzem cada cas de manera personalitzada mitjançant un especialista del sòl pelvià.

Un prolapse és un descens d’un o diverses vísceres, d’un òrgan o part d’ell, i no és més que la fallada del sistema de sustentació: músculs, fàscies i lligaments. Els òrgans que descendeixen solen ser:

  • Prolapse de bufeta
  • Prolapse paret vaginal
  • Prolapse de l’úter
  • Prolapse del recte

El prolapse pot contribuir al fet que apareguin disfuncions en el sòl pelvià, com la incontinència, i per això sol estar relacionat amb una deterioració en la qualitat de vida.

Els pesaris s’utilitzen com un enfocament no quirúrgic per al tractament del prolapse d’òrgans pelvians. La vagina que és molt elàstica permet la seva col·locació, elevant la bufeta, úter o recte prolapsats cap a l’orifici vaginal. D’aquesta manera desapareix l’embalum genital i milloren els símptomes que deriven del descens dels òrgans.

 

EFICÀCIA

Els pesaris no curen el prolapse d’òrgans pelvians, però ajuden a controlar i desaccelerar la progressió del prolapse. Afegeixen suport a la vagina i augmenten la fermesa dels teixits i els músculs pelvians. Els símptomes milloren en moltes dones que utilitzen pesaris. I en algunes dones, els símptomes desapareixen.

A més a més, és una eina de prevenció de les disfuncions de sòl pelvià. Per exemple en dones esportistes amb simptomatologia o sense.

 

QUAN SÓN ACONSELLABLES UTILITZAR-LOS?

1- Quan el prolapse genital comença a ser simptomàtic ocasionant molèsties (sensació de pes, dolor lumbar, dolor coital…). Altres dones pateixen símptomes urinaris associats com:

  • Infeccions urinàries de repetició per mal buidat de la bufeta.
  • Incontinència urinària d’esforç i/o d’urgència.
  • Síndrome d’urgència / freqüència, necessitat d’anar molt sovint a orinar de manera imperiosa secundari a la inestabilitat de la bufeta descendida; i fins i tot acudeixen per sagnat genital associat a la inflamació d’una vagina exposada al frec continu.

2- Dones que no són candidates a cirurgia vaginal per voler preservar la fertilitat, és a dir, no haver completat el seu desig de gestació, o dones d’edat més avançada, amb malalties associades en les quals existeix risc quirúrgic. O simplement dones que no desitgen passar per un quiròfan i busquen una solució que els millori la qualitat de vida.

3- Moltes dones veuen corregides les seves molèsties amb l’ús del pesari, però altres no el toleren o no els agrada usar-lo per condicionants psicològiques; en aquests casos s’usa moltes vegades a curt termini 2-3 mesos, prou per a millorar la qualitat i salut de la mucosa vaginal abans de programar la cirurgia.

4- Com a eina de prevenció de les disfuncions de sòl pelvià. Per exemple en dones esportistes amb simptomatologia o sense.

 
PESARIS VAGINALS, QUÈ SÓN?

TIPUS DE PESARIS

Hi ha diversos tipus de pesaris de formes i mides diferents. El més tradicional i conegut és l’anell, en diferents diàmetres, de manera que no provoqui dolor, però que s’adapti bé i no baixi amb l’activitat i els possibles esforços quotidians.

Però també n’existeixen d’altres amb diferents formes com dònuts, més gruixuts, anells amb membrana central, cubs, anells amb un reforçat per a col·locar a la part anterior, just sota la uretra, etc.

Per utilitzar un pesari, s’ha de mesurar en l’àmbit vaginal quina talla és la correcta, i veure que sigui la talla funcional.

A GMG som un centre certificat en pesaris vaginals i sota mans d’experts en Sòl Pelvià, es valorarà quina opció és la més convenient per a cada cas.

No perdis el fil

Sigues el primer a conèixer les novetats i les promocions

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@gabinetmedic.com

× Et podem ajudar?