embarassada i fisioterapeuta

Part i postpart, preparació i recuperació

Des del punt de vista de la fisioteràpia, el prepart o la preparació al part, comprèn l’aplicació d’una sèrie de tècniques i exercicis que pretenen normalitzar la vivència de l’embaràs (tan postural, emocional i ambiental), facilitar les diferents fases del part i prevenir factors de riscos al postpart.

Durant l’embaràs, el cos de la dona experimenta ràpids i importants canvis biomecànics i posturals que poden donar lloc a patologies al període perinatal.

L’activitat física moderada, controlada per un professional de la mecànica corporal com el fisioterapeuta, ajuda a prevenir les conseqüències d’aquests canvis.

Alhora, es treballa la propiocepció corporal per facilitar i augmentar la motivació i col·laboració materna en el procés de dilatació i l’expulsiu, així com la preparació per a l’encaixament del nadó (passatge de l’estret superior).

PART
El programa de preparació fisioterapèutica al part recull diferents aspectes, la preparació i la tonificació del sòl pelvià i del pla profund de l’abdomen, exercicis d’estabilització pelviana, aprenentatge de postures, mobilitzacions i exercicis que afavoreixin les diferents fases del part (encaixament del nadó, període de dilatació i expulsiu).
Comprèn també exercicis d’higiene postural i estiraments dels principals grups musculars sotmesos a estrès mecànic durant l’embaràs.

POSTPART
La fisioteràpia en el postpart s’encarrega de recuperar la funció muscular de la paret abdominal i dels músculs del sòl pelvià, tan importants en la sustentació de les vísceres abdominals, tant si hi ha hagut lesió en aquestes estructures com si no.
La incontinència urinària pot aparèixer fins sis mesos després del part si aquest no es troba amb prou to muscular.
S’ha de prevenir o tractar incontinències urinàries originades per un sòl pelvià debilitat després del part i l’embaràs, així com la urgència miccional, també prevenir prolapses d’úter, bufeta i recte, i alhora aconseguir un tancament vaginal correcte i millorar de l’esfera sexual.

Aquests exercicis amb reducció de la pressió abdominal estan especialment indicats al postpart i consisteixen en grups d’exercicis en què, a partir de la relaxació de les cúpules diafragmàtiques, assolim una descongestió pelviana.

 

 

 

No perdis el fil

Sigues el primer a conèixer les novetats i les promocions

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@gabinetmedic.com

× Et podem ajudar?