Obstetrícia què és

Obstetrícia què és?

L’obstetrícia o la tocologia és l’especialitat mèdica que s’ocupa de l’embaràs, el naixement i el postpart (de la salut de la mare en els quaranta dies posteriors al part), incloent-hi les situacions de risc que requereixin una intervenció quirúrgica.

L’obstetra té funcions molt importants al llarg de l’embaràs, ja que s’encarrega de la preparació integral de la maternitat per contribuir a la salut tant de la mare com del nadó, fent controls prenatals, accions de prevenció per a la bona salut reproductiva, i d’atenció al part i al postpart.

Incloent informació sobre les cures del nadó, la higiene, l’alimentació, la lactància i l’evolució del cos de l’embarassada durant la gestació. L’obstetra també pot rebre el nom de llevadora.

L’obstetra no només s’ocupa de la salut física de la mare i del nadó, sinó que també té cura dels factors psicològics i socials vinculats a aquest període tan especial de la maternitat, per la qual cosa la qualitat humana és tan rellevant com la professional.

A la medicina, aquesta branca sanitària es sol combinar amb la ginecologia sota l’especialitat de ginecologia i obstetrícia, ja que totes dues van de bracet. Però la funció és diferent. Mentre el ginecòleg s’encarrega de la revisió i el tractament de les malalties relacionades amb els òrgans reproductius femenins (incloent-hi aspectes com la menstruació, els problemes reproductius o la menopausa), l’obstetra s’encarrega de les revisions periòdiques durant l’embaràs i de les possibles complicacions que puguin sorgir en aquest període (diabetis gestacional, preeclàmpsia…).

Cal dir que tots els obstetres són ginecòlegs, però encara que la majoria ho són, no tots els ginecòlegs són obstetres.

Visita preconcepcional
Tot i que l’etapa de l’embaràs dura nou mesos, és recomanable fer una visita preconcepcional a l’obstetra durant els mesos previs a la cerca del nadó per detectar i prevenir possibles alteracions que puguin influir en el desenvolupament normal de l’embaràs.

Controls Ecogràfics
Una altra de les funcions d’una obstetra és, un cop es produeix l’embaràs, es realitza una ecografia per calcular la possible data del part i, de forma periòdica, s’aniran fent altres controls ecogràfics i diagnòstics, fins a la setmana 36, ​​on les visites han de ser més freqüents a causa de la imminència del part.

A més, hi ha la possibilitat, en cas de dubtes, de fer altres proves complementàries de diagnòstic prenatal per identificar defectes congènits en el fetus o factors de risc de la mare, amniocentesi, biòpsies corials, biòpsies fetals, etc.

 

 

 

 

No perdis el fil

Sigues el primer a conèixer les novetats i les promocions

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@gabinetmedic.com

× Et podem ajudar?