Mètode Schroth per a escoliosi i patologies de la columna vertebral

Mètode Schroth per a escoliosi i patologies de la columna

El Mètode Schroth també conegut com el Tractament de Reeducació Postural Tridimensional és un mètode de la fisioteràpia per al tractament de l’escoliosi. El mètode Schroth busca frenar i revertir la curvatura de l’esquena i es presenta com una alternativa a la cirurgia.

Creat per Katharina Schroth, es tracta d’un mètode actiu que amb l’ajuda del terapeuta i ajuts externs (saquets, falques…), el subjecte aprèn una rutina de correcció específica a la seva deformitat, basada en l’autoelongació i el redreçament.

Un cop apresa, s’integra en exercicis diferents, seguint uns principis respiratoris, de facilitació i d’estabilització de la correcció.

 

Què és l’escoliosi?

L’escoliosi és una curvatura excessiva de la columna vertebral, on aquesta pateix una alteració adaptant una nova forma de “C” o de “S”, és una malaltia que ocorre amb freqüència en l’etapa de creixement abans d’arribar a la pubertat.

La columna està conformada per vertebres, que són ossos units entre si per un teixit anomenat cartílag, caracteritzat per ser elàstic. La forma natural de la columna és recta, l’escoliosi, el que fa és que trenca la posició d’aquestes vertebres, formant curvatures no desitjades. Les curvatures lleus no causen molts problemes.

En la majoria dels casos la escoliosi que es presenta en els nens és lleu, i d’origen desconeguda, a aquest tipus d’escoliosi se li coneix com idiopàtica i és la més comuna.

Els tractaments tradicionals coneguts per l’escoliosi són: la cirurgia, ús d’aparells ortopèdics, exercicis físics i fisioteràpia.

 

Escoliosis

 

Escoliosi idiopàtica

L’escoliosi idiopàtica és una alteració tridimensional de la columna vertebral. Està associada amb una desviació lateral, una rotació axial i una rectificació de la cifosi i la lordosi de les corbes anatòmiques.

La causa de l’escoliosi idiopàtica, és realment un misteri mèdic, el que se sap és que alguns gens familiars tendeixen a heretar-lo.

Per determinar si aquesta malaltia està present en els nens, s’ha de realitzar una revisió mèdica d’un especialista en columna vertebral, ja que la escoliosi lleu és asimptomàtica. De vegades el nen desenvolupa un dolor que va de suau a intens a l’esquena, quan roman per temps perllongats en la posició assegut i/o aturat.

El diagnòstic d’aquesta malaltia, es fa per mitjà del mesurament de l’angle de Cobb i l’angle de rotació. L’angle Cobb només té en compte dues dimensions, es determina que un pacient presenta escoliosi quan el resultat que s’obté del mesurament de la desviació lateral de la columna, té un angle Cobb superior als 10°.

La classificació més comuna d’aquest tipus d’escoliosi es fa en funció de tres variables, edat de diagnòstic, els graus de l’angle de Cobb i la regió anatòmica.

 • Escoliosi infantil: l’edat de diagnòstic és de 0 a 2 anys, es considera baixa quan l’angle de Cobb es troba entre els valors 5° a 15°. Generalment la zona afectada és la cervical en la C6-C7.
 • Escoliosi juvenil: l’edat de diagnòstic és de 3 a 9 anys, es considera baix-moderat quan l’angle de Cobb es troba entre els valors 16° a 24°. Generalment la zona afectada és la cèrvico-toràcic a la C7-T1.
 • Escoliosi adolescent: l’edat de diagnòstic és de 10 a 14 anys, es considera moderat quan l’angle de Cobb es troba entre els valors 25° a 34°. Generalment la zona afectada és la toràcic des de la T1 a T12.
 • Escoliosi adult: l’edat de diagnòstic és de 18 anys, es considera moderat-sever quan l’angle de Cobb es troba entre els valors 35° a 44°. Generalment la zona afectada és la toràcic des de la T12 a L1. És sever quan l’angle de Cobb es troba entre els valors 45° a 59° i molt sever quan l’angle de Cobb es troba entre els valors més gran a 50. Generalment la zona afectada d’aquestes dues últimes condicions és la lumbar a la L1 a L2.

 

Tractament de escoliosi sense cirurgia per mitjà del Mètode Schroth

El mètode Schroth és un tractament fisioterapèutic creat durant el segle XX per Katharina Schroth qui era una afectada de l’escoliosi. Ella es va autocontrolar la malaltia i va crear unes pautes per combatre aquesta deformació. Avui dia aquest mètode ha estat perfeccionat i és conegut com Tractament de Reeducació Postural Tridimensional o Mètode Schroth.

L’escoliosi és una malaltia que afecta directament el físic de la persona i la seva psique. Ataca diverses parts de el cos i els símptomes s’externalitzen de manera molt pronunciada, convertint al pacient en un blanc de mirades. Afecta el sistema cardiorespiratori; l’equilibri i la coordinació. Produeix en alguns casos alteracions temporomandibular, de manera que en molts casos els pacients han de ser sotmesos a ajudes psicològiques.

A Gabinet Mèdic Girona, amb el mètode Schroth, busquem proporcionar la correcció de la percepció postural, la correcció postural escoliòtica i la correcció del patró respiratori en pacients que pateixen d’aquesta malaltia.

 

Com s’aplica el Mètode Schroth per corregir l’escoliosi idiopàtica

Els nostres fisioterapeutes especialistes en columna vertebral, apliquen aquest mètode amb exercicis correctius.

Utilitzem estímuls propioceptius i exteroceptius, com ara l’ús de miralls perquè el pacient pugui veure i corregir la seva postura.

Com a especialistes en columna vertebral motivem als pacients a tractar ells mateixos la deformació física i els motivem perquè els pacients tinguin confiança i a mesura que avanci el tractament puguin combatre les afectacions psicològiques.

Els exercicis per a l’escoliosi han de ser aplicats de manera individual pel fet que cada persona té un patró de curvatura únic. Per tal raó, els nostres especialistes en columna vertebral tracten cada cas de manera individual i personalitzada.

El mètode Schroth està format molts exercicis, però no tots han de ser aplicats per igual. En aquest sentit, és important que el pacient apliqui el tractament sota la guia d’un especialista en columna vertebral.

 

 

Què podem aconseguir amb el Mètode Schroth

Com a especialista en columna vertebral del mètode Schroth a Girona tenim objectius plantejats a assolir amb cada pacient, en general busquem:

 • Que el pacient internalitzi mental i físicament els conceptes, i que fixi com a fita el restabliment de la simetria de la columna amb cada exercici que fa.
 • Que exerceixi control postural amb consciència en cada moviment, per això s’apliquen moviments d’autocorrecció 3D.
 • Que aprengui a escurçar de la banda convexa i a relaxar de la banda còncava. Ens referim a aquells músculs que es troben al llarg de la columna, i que a causa de l’escoliosi van perdre el balanç que han de tenir de manera natural els costats oposats.
 • Que el pacient aprengui la respiració Schroth rotativa. En la respiració rotativa l’aire que s’inhala es dirigeix ​​cap a les zones còncaves del tòrax. Al fer aquesta maniobra es busca la contracció de la musculatura de la zona convexa, i per tant la mobilització de les costelles.
 • Aquesta fase d’inhalació i exhalació, de Schroth és anomenada estabilització. És una tècnica que consisteix a ajudar a restablir l’alineació tridimensional de la columna vertebral, proporcionant-estabilitat. L’objectiu de l’estabilització és que el pacient experimenti una sensació de columna corregida. A mesura que senti això podrà dominar molt més la posició òptima i mantenir-la.

Com a objectiu principal de la persona afectada: que incorpori a la seva vida diària la rutina d’exercicis, ja que dos elements claus donaran èxit a el tractament, i aquests es diuen perseverança i constància.

 

Beneficis del Mètode Schroth

Com ja hem dit, el mètode Schroth és un tractament de l’escoliosi alternatiu a la cirurgia. El pacient amb esforç i dedicació practicant una sèrie d’exercicis, i guiat per un especialista en columna vertebral, realitza el seu procés de correcció de la curvatura produïda per aquesta patologia.

L’aplicació d’un tractament no invasiu com el mètode Schroth, ha portat molts avantatges i beneficis als pacients que pateixen d’aquesta patologia:

 • Atura i / o redueix la progressió de la corba.
 • Ajuda a millorar en gran manera la forma tridimensional del tors.
 • Fa front a la deformitat a través del tractament.
 • Pel fet que els exercicis treballen molt l’enfortiment dels músculs, es disminueix les limitacions funcionals.
 • Beneficia la salut física i mental.
 • Es treballa en la desrotació de la columna vertebral.
 • Es millora la funció pulmonar, gràcies a la practica constant d’exercici d’inhalació i exhalació.
 • En relació al tòrax s’optimitza la seva expansibilitat de tòrax.
 • Dóna una postura amb millor aparença, ajudant el pacient a recuperar la confiança.
 • Permet al pacient començar a tenir una postura amb més balanç.
 • Redueix o elimina el dolor en cas que l’escoliosi es trobi avançada.
 • Permet que el pacient conegui el seu cos i senti l’alteració en la corba que hi ha, guanyar control sobre l’escoliosi motiva el pacient a continuar, i li dóna força per superar psicològicament aquesta malaltia.
 • Dóna al pacient domini sobre el seu propi cos.
 • La possibilitat de mantenir la correcció fins i tot durant la realització de les activitats quotidianes.

 

Principis bàsics

Els exercicis aplicats amb el mètode Schroth a la nostra clínica de Fisioteràpia a Girona, es basen en uns principis de treball, dels quals presentem a continuació:

 • Autoestirament: s’ha de realitzar abans de començar qualsevol exercici de correcció de l’escoliosi exercicis d’estirament, ja que cal primer eliminar el decaïment postural, que produeix un augment de les curvatures. Per aconseguir-ho realitzem una elongació axial per redreçar les corbes sagitals.
 • Deflexió: Amb els exercicis de deflexió es busca fer correcció de les asimetries en el pla frontal, i correcció de la corba lateral.
 • Destorsió: Això s’aconsegueix mitjançant els exercicis de respiració desrotatoria.
 • Facilitació: Tractem de proporcionar ajuda addicional externa a la feina del pacient que li puguin facilitar la correcció, amb instruments i suports.
 • Estabilització: L’objectiu és entrenar la musculatura perquè es mantingui fixa en la posició de correcta, per donar la correcció a la columna vertebral i fixar la nova postura.
No perdis el fil

Sigues el primer a conèixer les novetats i les promocions

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@gabinetmedic.com

× Et podem ajudar?