La importància de la fisioteràpia durant l’embaràs.

La importància de la fisioteràpia durant l’embaràs.

Sóc la Goretti Font, fisioterapeuta especialitzada en uroginecologia i obstetrícia a Gabinet Mèdic Girona. En els últims anys m'havia dedicat assessorar, tractar i acompanyar dones durant l'embaràs, el postpart i la menopausa. En la meva consulta, la majoria de casos que m'he trobat són de postpart i menopausa, visitant dones que acudeixen per tractament d'alguna disfunció relacionada amb el seu sòl pèlvic.


Aquest 2018 he viscut un dels moments més bonics de la meva vida: l'embaràs. A part del canvi personal que m'ha suposat, he de confessar que ha estat un gran què professional i m'ha fet plantejar moltes qüestions en l’àmbit de la dona embarassada.


Des d’un primer moment vaig plantejar l'embaràs com una etapa vital destinada a pensar en mi i connectar amb el meu interior, però també per experimentar, sentir i gaudir. Vaig contactar amb les fisioterapeutes especialitzades en Obstetrícia Irene Fernández i Cèlia Serra, que havia tingut la sort de conèixer i ser alumna seva en les seves formacions, ja que volia estar en bones mans i al costat d’ algú amb experiència en el món de l'embaràs. També vaig connectar amb elles per cuidar-me, sentir-me bé i prevenir o evitar les presents i futures disfuncions com serien la diàstasi, la incontinència urinària o la lumbàlgia gestacional.


Tot aquest procés m'ha fet reflexionar en la importància de la fisioteràpia durant l'embaràs i la poca consciència que a vegades tenim les dones embarassades. Parlo en primera persona perquè si no hagués estat fisioterapeuta especialitzada en uroginecologia i obstetrícia, no m'hauria plantejat fer un seguiment des de la fisioteràpia ja que no és el comú, com sí que ho és fer ioga o assistir a classes prematernals.


El moment ideal per començar fisioteràpia en obstetrícia és a partir del segon trimestre, moment en què l'embaràs ja està confirmat i no hi ha cap mena de risc, etapa en la qual es pot valorar com està la pelvis i les estructures del voltant, com treballa la faixa abdominal i la consciència corporal. He de recordar que l'embaràs és un procés de canvis físics i emocionals, i per aquest motiu un dels objectius que tindrem serà ajudar al nostre cos a adaptar-se a aquests canvis per evitar problemes corporals, com lumbàlgies o dolor de pubis, entre altres. Pel que fa a les persones del voltant, és recomanable escoltar la dona embarassada per poder-la acompanyar durant aquest procés, ja que aquests canvis emocionals poden afectar molt en la seva vida diària.

A partir del tercer trimestre, ens haurem de centrar més en el periné i la pelvis facilitant les obertures pèlviques i treballant la musculatura del sòl pèlvic per ajudar en el part amb el massatge perineal. En el meu cas, he optat per una professional per realitzar el massatge perineal, per poder treballar les zones amb més tensió muscular i de forma més analítica i específica. Però el massatge perineal també el pot realitzar la parella, on en una sessió prèvia amb la fisioterapeuta se'ls hi ensenyarà com fer-ho.


A part de la fisioteràpia, també he realitzat exercici físic, sense por, tonificant el meu cos, agafant consciència corporal i treballant la respiració i la relaxació, en forma de teràpia grupal, tant a la piscina com en el grup de gimnàs prenatal que jo mateixa havia creat fa uns anys ajudant a dones embarassades a estar en forma durant l'embaràs, iniciativa que m’ha proporciona uns resultats molt positius en les meves pacients, tant en l’hora del part com en la recuperació postpart.


Com a conclusió, crec que la prevenció és la millor eina de salut que tenim, i parlant del meu camp – la uroginecologia i la obstetricia- hauríem de treballar-lo per reduir els dolors durant l'embaràs i les disfuncions que poden aparèixer en el postpart com la incontinència, la diàstasis abdominal o els dolors en relacions sexuals. He de destacar que no podem eliminar per complet totes les disfuncions que poden aparèixer, però sí que podem prevenir-les promocionant la salut i fent que les dones siguem conscients del nostre cos escoltant el que aquest ens demana.

Goretti Font Mas

Fisioterapeuta especialitzada en

uroginecologia i obstetrícia.

Núm 10.953Tornar a notícies