Olis essencials derivats de les flors (especial Temps de Flors 2018)

Olis essencials  derivats de les flors (especial Temps de Flors 2018)

Aquesta setmana, en honor al festival de Temps de flors que es celebra a Girona, us volem parlar sobre els Olis essencials derivats de flors, el seu ús i els seus beneficis.

Estem segurs que molts heu sentit a parlar de les enormes propietats de les plantes, però per poder entendre millor com funcionen, us hem fet una llista de les plantes més utilitzades per olis essencials i dels seus principals beneficis   Què són els Olis essencials?

Quan parlem de Olis que contenen essències, parlem d’aquells que són creats a través de destil·lació o bé pressió en fred de la flor o la planta triada per obtenir un líquid que representi totalment la pròpia essència de la planta i les seves propietats que són les que ens permetran obtenir-ne els beneficis.


Com els hem d’aplicar?

Per l’aplicació dels olis hem de tenir en compte de que, la majoria, no es poden posar directament sobre la pell i per suposat no es poden ingerir. Tot i ser plantes naturals, en excés poden crear diversitat d’efectes secundaris.

Per la pell sempre es recomana barrejar-los amb olis més bases, com l’oli natural d’ametlles dolces o bé l’oli d’aloe vera. Aquest olis són molt hidratants i al tenir poca olor fa que siguin el complement ideal per els olis essencials que decideixis aplicar-te. També els podem posar amb la nostra crema hidratant habitual.


 

Quins són els principals Olis essencials utilitzats en tractament?

De olis n’hi ha de molts tipus, cada un te amb les seves propietats. T’explicarem els que més utilitzem nosaltres al nostre dia a dia a consulta i els que et poden ser de més ús a casa:

  • Lavanda: l’oli de lavanda és el bàsic per excel·lència. Conté una diversitat de propietats que no s’acaben: antisèptic, sedant i relaxant, tractament contra l’insomni, antinflamatori, tractament contra el mal de cap, migranyes…   


  • Arnica: possiblement un dels que més utilitzem a consulta quan tenim lesions i sobretot inflamacions. El seu efecte antinflamatori ajuda a que podem reduir molt les lesions a nivell local, especialment: contusions, esquinços, inflamacions de cops i fractures, dolor de l’esquena… El seu principi actiu és el timol que ens ajuda a augmentar el reg sanguini per ajudar a reduir inflamació.


  • Calèndula: ideal per a complement a altres olis, ja que la seva composició fa que sigui un dels olis més hidratants. A més de calmar y suavizar la pell, també conté propietats antinflamatories.


  • Romaní: és, segurament, un dels més coneguts perquè el podem trobar amb freqüència en els nostres boscos i a la nostra cuina tradicional. Però a més a més, el romaní l’utilitzem per reduir l’estat de fatiga, el dolor muscular, la rigidesa muscular, i el cansament, especialment de cames i tronc. També gràcies a les seves propietats antisèptiques i antibacterianes l’utilitzem per treballar contra refredats, infeccions i congestions respiratòries.


 

En definitiva podriem parlar de molts i molt olis, i moltes propietats, especialment per cada moment i cada persona, però convé saber que aquests són els que segur no poden falla mai a la nostra farmaciola.


Si et vols deixar emportar per els olis i els seus beneficis, deixa que et mimem també a través dels nostres tractaments.